Marktinformatie 17 september 19

De olie
november 29, 2017
Show all

Olie bijna 15 procent duurder
Olie is maandag flink duurder geworden, na de aanval op de Saoedi-Arabische olievelden afgelopen weekend.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 8,05 dollar, ofwel 14,8 procent, hoger op 62,90 dollar.

“De aanval op een belangrijke olie-installatie in Saoedi-Arabië heeft een ongekend groot effect op de productiecapaciteit van Saudi-Aramco […] Het land ziet de productie met 5,7 miljoen vaten per dag terugvallen. Dat is ongeveer 5 procent van de wereldproductie”, reageerde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Voor de korte termijn is dit geen probleem, omdat zowel Saoedi-Arabië over flinke reserves beschikt, net als de Verenigde Staten.

“Duurt het niet lang, zal verder opwaartse prijsdruk uitblijven aangezien er voldoende voorraden zijn om aan de vraag te voldoen, maar duurt het langer, [dan] kan de olieprijs verder stijgen. Dat is, in een tijd waarin economische groei als gevolg van de handelsoorlog toch al onder druk staat, niet wenselijk…”, zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg dreigen de reparatiewerkzaamheden echter meer tijd in beslag te nemen dan aanvankelijk voorzien.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend toestemming gegeven voor het vrijgeven van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten. Hij wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt over genoeg olie beschikt.

Verder zet Trump vaart achter het goedkeuren van vergunningsaanvragen voor nieuwe oliepijpleidingen in de VS, vooral in Texas. Al met al hoeft de wereld zich volgens de president geen zorgen te maken. Er is volgens hem “enorm veel olie”.

Trump is overigens overtuigd van de schuld van Teheran.

“Herinner toen Iran een drone neerschoot, terwijl ze zeiden dat het in hun ‘luchtruim’ was, terwijl die [drone] niet eens daarbij in de buurt was. Ze houden sterk vast aan dat verhaal, wetende dat het een heel grote leugen was. Nu zeggen ze dat ze niets van doen hebben met de aanval op Saoedi-Arabië. We zullen zien?”, aldus Trump op Twitter.

logo blanc