Marktinformatie 26 november 2020

De olie
november 29, 2017
Show all

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald.

Uit de cijfers van het EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 20 november zijn gedaald met 0,8 miljoen vaten tot 488,7 miljoen vaten. De benzinevoorraden namen met 2,2 miljoen vaten toe tot 230,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel daalden met 1,4 miljoen vaten tot 142,6 miljoen stuks. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 77,4 tot 78,7 procent.

De olieprijs zag zich woensdag tevens gesteund door de geboekte vooruitgang in de ontwikkeling van een coronavaccin, wat kan leiden tot een heropleving van economieën in de hele wereld.

De olieprijs kreeg tevens een boost, nadat de regering Trump dinsdag aangaf mee te werken met de overgang naar een Biden-regering.

“Toch is het moeilijk om je geen zorgen te maken over de snelheid waarmee de olieprijs is gestegen in reactie op het recente goede nieuws en hedgefondsen hebben hun posities daarop aangepast. Waar eerder nog werd geanticipeerd op een olieprijs onder de 45 dollar per vat wordt nu uitgegaan van een olieprijs boven de 48 dollar per vat, inclusief de verwachting dat de OPEC het huidige productieverlagingsakkoord zal verlengen met 3 tot 6 maanden”, zei marktanalist Stephen Innes van Axi.

Het American Petroleum Institute rapporteerde dinsdag een stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden met 3,8 miljoen vaten, terwijl de benzinevoorraden met 1,3 miljoen vaten stegen en de destillaatvoorraden met 1,8 miljoen daalden.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,8 procent, ofwel 0,80 dollar, hoger op 45,71 dollar.

logo blanc